Kunstenares Ineke ten Kaate

Ineke en Kaate

Schilderijen

 

Hoeveel blaadjes er aan een bloem zitten en of het blad er wel bij hoort, is niet meer van belang.

Lees meer over Ineke ten Kaate

BIOGRAFIE INEKE TEN KAATE

Ineke (Catharina) ten Kaate (Hoorn 1945) Vanaf haar jongste jeugd kreeg ze haar eerste tekenlessen van de bekende West-Friese kunstschilder Adriaan Volkers. Begin jaren 80 studeerde ze af als creatief-therapeut en heeft ze haar veelzijdige kennis weten over te brengen in diverse instellingen.

Later volgde Ineke onder andere lessen bij de bekende aquarellist Rob Komala en op de Vrije Tekenacademie. Ze specialiseerde zich in het aquarelleren: groot, expressief en kleurrijk. Het bleef niet bij aquarelleren. De verkregen kennis van materialen dreef haar er toe, verder te experimenteren.

Ze volgde nog diverse kunstopleidingen in Amsterdam en Laren. Zo ontstonden er, naast de prachtige aquarellen, ook acryl en olieverf schilderijen. De thema's en technieken variëren; expressief abstracte werken, sporters, bloemen. Haar drang tot vernieuwing en experimenteren is onuitputtelijk. Haar doorbraak kwam door het behalen van de publieks- en persprijs van Noord-Holland in 1988. Hierna heeft ze zowel nationaal als internationaal vele (solo-) exposities gehouden. In 1999 werd zij gehonoreerd als één van de 10 beste kunstschilders van sportschilderijen in Nederland. Ook heeft ze haar medewerking verleend aan de Teleac cursus voor tekenen en schilderen. Een leven lang op zoek naar kleur. In korte bewoordingen zou je dat de essentie kunnen noemen van haar drang om kunstwerken te maken. 


Het continu-proces van werken aan en ontdekken van allerlei vormen en kleuren, tegenstellingen en harmonieën, aantrekken en afstoten van pigmenten. Kleur, zo ervaart Ineke, is vergelijkbaar met de zon die eindelijk gaat schijnen, de blauwe lucht waarvan je zo kan genieten, de natuur of hij nu groen is of de prachtige okertinten van de rotsen van de Franse Provence heeft. Het onderwerp wordt alleen gebruikt als een aanleiding om te schilderen. Het uiteindelijke resultaat zal een geheel eigen leven gaan leiden. Hoeveel blaadjes er aan een bloem zitten en of het blad er wel bij hoort is niet meer van belang. Alleen de uiteindelijke compositie en kleur tellen zodat het een uiterst aangenaam kunstwerk is dat in lengte van dagen kan blijven boeien.