Gerard Schoone, Kees Kamper, Design verlichting

Gerard Schoone,

Op het snijvlak van kunst en design.

Als ik het niet zelf kan bouwen, is het te ingewikkeld

Kees Kamper,

3D geprinte verlichting

Mijn lamp won de Dutch 3 Design Award 2013 met als hoofdprijs: een 3D-printer!

Design Led verlichting met 3D geprinte kapjes. Een verlichting die meer dan een gewone lamp is.

Creëer jouw eigen verlichting in jouw eigen kleuren. 

  • 3D geprint van suikerriet of mais
  • Duurzaam
  • Milieuvriendelijk
  • Biologisch afbreekbaar

Lichtkappen door Gerard Schoone ontworpen en 3D geprint van PLA (PolylacticAcid) een milieuvriendelijk en duurzaam product.

PLA is een biologische thermoplast gemaakt van natuurlijke materialen zoals mais of suikerriet en is composteerbaar, dus biologisch afbreekbaar. Bij de verwerking komen geen giftige stoffen vrij en het materiaal is in vrijwel alle RAL-kleuren verkrijgbaar. De lichtkappen worden met een speciale techniek geprint wat leidt tot een organische structuur die voor iedere kap uniek is. 

PLA kleuren van Suikerriet of Mais

Over Gerard Schoone

Gerard Schoone is een freelancefotograaf en product-ontwerper.
Met tientallen jaren ervaring heeft hij een verscheidenheid aan verlichtingsoplossingen ontworpen en geproduceerd die breed is verspreid, zowel binnen als buiten Nederland.

Zijn recente lijn design lampen, 'Paternoster', is gebaseerd op het concept van bouwen met licht. Het is een modulair verlichtingssysteem en de verschillende lampenkappen zijn de bouwblokken.

Dankzij de door Kees Kamper ontwikkelde 'infill-only' print technologie hebben de kapjes een transparante textielachtige structuur.
De Paternoster verlichting is milieuvriendelijk: de 3D-geprinte onderdelen zijn gemaakt van volledig recyclebaar PET.

Deze design verlichtingen worden in opdracht en volgens wens gefabriceerd.

Bij Alosery Art Gallery staan verschillende modellen en mogelijkheden opgesteld zodat u een goede indruk krijgt van de mogelijkheden.

Wij helpen u graag de verlichting in uw persoonlijke stijl samen te stellen.

Over Kees Kamper

Afgestudeerd in de ontwikkelingspsychologie, maar uiteindelijk in de fotografie en het 3D-ontwerpen mijn bestemming gevonden. Toen Google in 2007 de mogelijkheid bood om met het programma Sketch-Up huizen op Google Earth (GE) te ‘tekenen’, dacht ik: “Dat wil ik wel eens proberen.”

Ik ging enthousiast aan de slag, maar het heeft zeker twee jaar geduurd voor ik ons pandje op; GE had staan. Daar is het niet bij gebleven. Ik was niet meer te stoppen en heb o.a. een aantal prachtige grachtenpanden minutieus nagebouwd en op GE gezet. In 2013 las ik over een wedstrijd van Dutch Design Week Eindhoven: wie ontwerpt een lamp die 3D geprint kan worden.

 

Ik had nog nooit 3D geprint, maar ontwierp wel een lamp en stuurde die in. Mijn lamp won de Dutch 3 Design Award 2013 met als hoofdprijs: een 3D-printer! Toen moest ik wel gaan 3D-printen en dat viel niet mee. Maar na verloop van tijd lukte het steeds beter en was ik dag in dag uit aan het 3D-ontwerpen en het uitprinten van mijn ontwerpen. Een 3D-printer was en is nog steeds een storingsgevoelig apparaat. Soms zat ik echt met mijn handen in het haar en vervloekte mijn printer omdat hij niet deed wat ik hem opdroeg. Tijdens zo’n periode baalde ik zo dat ik uit dwarsigheid de settings van de printersoftware helemaal overhoop haalde en … opeens deed de printer het weer.

Maar hij printte niet zoals ik gewend was; aan de hand van de nieuwe settings printte hij ongewone structuren. Om een lang verhaal kort te houden, uit deze settings ontwikkelde ik een nieuwe 3D-print methode: INFILL ONLY. Ondertussen ontmoette ik lichtontwerper Gerard Schoone en veel van zijn lampen hebben nu kappen die INFILL ONLY geprint zijn en ook daardoor een unieke uitstraling hebben. Over het algemeen is Gerard de ontwerper. Maar omdat ik zelf ook graag experimenteer met 3D vormgeving, zijn een aantal verlichtingen van Gerard Schoone ook verkrijgbaar bij ALOSERY ART & DESIGN met door ondertekende ontworpen kapjes, zoals ‘Thrill’ en ‘Maxima’. Als fotograaf ben ik gespecialiseerd in Street Art en Graffiti. In 2017 heeft uitgeverij Lubberhuizen een prachtig boek met mijn werk uitgegeven: #STREETART AMSTERDAM 2006-2016. Dit boek is helaas uitverkocht, maar ik werk aan een opvolger.