Lia Koster, Glaskunst

Via kunstwerken wil ik anderen deelgenoot maken van mijn gedachten over kwetsbaarheid, kracht, sensualiteit en de magie van het leven.

Lees meer over Lia Koster

Over Lia Koster

 

"Het is een wonder dat we bestaan. Dat uit een eikeltje een enorme boom kan groeien is ontzagwekkend. Onstuitbaar groeien en bewegen levensvormen, totdat het weer ophoudt, schijnbaar verdwijnt. Leven bestaat uit fascinerende processen van scheppingskracht. Deze planeet is een prachtige plek vol intrigerende levensvormen. En die zijn allemaal gebouwd uit cellen. Het is een onzichtbare wereld voor de meeste mensen. Ik vind het een fascinerende wereld, waar nog veel onbekend over is. Daarom wil ik meer begrijpen van deze bouwstenen van leven en opgedane ervaringen verbeelden. Via kunstwerken wil ik anderen deelgenoot maken van mijn gedachten over kwetsbaarheid, kracht, sensualiteit en de magie van het leven".

Met glasbellen omgevormd tot illusionaire kolonies cellen, staal gebogen als fragiele takken of glas schijnend als natte bladeren in de ochtendzon, voert Lia Koster ons langs haar fantasieën en fascinaties.

De rijke vormentaal, die te vinden is in planten, bloemen en fruit ondergaan een metamorfose.
De natuur laat zich niet imiteren, maar is desondanks een onuitputtelijke inspiratiebron voor Lia Koster.
Tijdens het ontwerpen ontstaat er een spel met krommingen, vlakke en bolle vormen. De uiteindelijke verschijningsvorm van de objecten wordt bepaald door de combinatie van vormen en kleur die nauwgezet op elkaar worden afgestemd, zodat ze elkaar wederzijds versterken.

Ambacht

Glas en staal, dat zijn twee verschillende ambachten waaruit Lia een vloeiend geheel maakt. Het is een zeer arbeidsintensief proces.

Veel voorkomende werkzaamheden: Glas snijden, glas smelten in de oven, temperatuurtraject instellen op de computer, mallen maken of zoeken om plat gesmolten glas 3D vorm te geven, glas zagen, schuren, slijpen, gaatjes boren. Monteren aan metalen constructie; lijmen van glas, stalen constructie maken, staal buigen, lassen, slijpen, vijlen, roestwerend maken. etc.

 

Hieronder ziet u foto's van werkzaamheden in mijn atelier of op locatie.

 "Once in a blue moon"

  Werk in opdracht voor een klant gemaakt via Alosery Art Gallery, Plafond lichtobject met dimbare ledspots.

Over Lia Koster

 

In 1958 werd ik in Delft geboren en ik groeide op in Leerdam en Acquoy. Van 1981 - 1986 volgde ik de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht. Daar heb ik mij gespecialiseerd in ruim­te­lijke tech­nieken en om­gevings­vorm­ge­ving.

 

Na voltooiing van de studie ontwierp ik theaterdecors en concentreerde me op vrij werk en toegepaste kunst zoals inbraakwerende schermen, muurreliëfs en interieurobjecten. Voor het creëren van diverse ruimtelijke constructies gebruikte ik uiteenlopende materialen, maar toch voornamelijk staal en polyester met glasvezel.

 

Na een aantal jaren werd duidelijk dat het materiaal polyester mij beperkte in creativiteit. Tijdens mijn zoektocht naar ander materiaal kwam ik ‘terug’ bij glas, het materiaal uit mijn jeugd waarmee ik destijds weinig affiniteit had. Juist glas bleek het materiaal bij uitstek dat me de mogelijkheden bood om de ideeën voor beelden en objecten te kunnen realiseren. Er volgde een jarenlange periode waarin met glasblazers werd samengewerkt om de vaak complexe ontwerpen uit te voeren. Andere technieken met glas, zoals glas in lood, zandstralen, lijmen en fusen, verkende ik ook.

 

De opgedane kennis paste ik toe in opdrachten voor particulieren en bedrijven. Eén van de meest bijzondere opdrachten betrof een groot glazen plafond in een cruiseschip van de Holland America Line.

Door de mogelijkheden van nieuwe technieken en ervaringen die ik opdoe bij het opdrachtenwerk maakt het vrije werk intussen ook een ontwikkeling door. Beelden van staal en glas, soms met licht, geven vorm aan mijn huidige ideeën.

Door de toepassing van diverse technieken en innovaties in haar grensverleggende objecten heeft Lia Koster een oeuvre gecreëerd waarin de kunstenares toont zichzelf continu voor uitdagingen te stellen.

Boven en onder in opdracht gemaakt werk via 

Alosery Art Gallery