Kunstenaar Frank Lejeune

Frank Lejeune

Zeefdrukken

"De spanning tussen kleur en vorm wordt heviger tijdens het werken. Er ontstaan overlappende kleuroppervlakken die bijna in maskerachtige taferelen ontaarden." 

Lees meer over Frank Lejeune

BIOGRAFIE FRANK LEJEUNE

Frank Lejeune (Northampton 1952) is autodidact en sinds zijn 30 ste werkzaam als zelfstandig kunstenaar. Lejeunes werk is explosief te noemen. "Het gebeurt allemaal heel snel. Daarom werk ik ook het liefst met acrylverf, met olieverf kan ik niet door werken, omdat het drogingsproces zo langzaam gaat."

De craquelélagen die in Lejeune's kunstwerken ontstaan zijn dan ook inherent aan de wijze waarop hij met sneldrogende acrylverf omgaat. Men ziet plastisch aangebrachte composities waarbij de verf in dikke lagen soms direct vanuit de tube op de drager gedrukt wordt.

 

De natuur is altijd een belangrijke inspiratiebron geweest, waardoor zijn werk soms iets landschappelijk heeft, of associaties oproept met dieren en planten.

"De compositie van het moment vind ik in mijn werk het meest belangrijk! Toch blijft een kunstwerk voor mij een solitair ding, met als gevolg dat een duidelijke lijn in mijn oeuvre een ondergeschikte rol speelt. Natuurlijk ontwikkelt je werk en verandert er steeds wat."

 Het proces van het schilderen zelf dient bij Lejeune als inspiratiebron, waarbij een voltooid doek de basis kan zijn voor een volgend werk. In het vroege werk van Lejeune ziet men onder andere meer luiken waarbij horizontale kleurcomposities met spontane kracht over verschillende panelen heen schieten. Later wordt zijn werk steeds grilliger en maken horizontale lijncomposities plaats voor hoekige en ronde motieven. De spanning tussen kleur en vorm wordt heviger en er ontstaan overlappende kleuroppervlakken die bijna in maskerachtige taferelen ontaarden. Kenmerkend is ook de periode waarin taalkennis en merknamen hem inspireerden waarbij felle primaire kleuren soms met een transparante witte laag acrylverf worden bedekt. In 1987 heeft hij zijn eerste zeefdruk uitgebracht! Elke zeefdruk is verschillend omdat ik na het drukken het werk met verf en pastelpotlood afwerk." Het 'ambachtelijke' aspect van het drukken schept Lejeune veel genoegen. Kenmerkend zijn verder de voornamelijk primaire kleuren geel, rood en blauw. "In mijn werk ben ik altijd met deze kleuren aan het stoeien geweest. "Ik ben zelden tevreden over mijn werk en het gevoel dat ik mijn beste werk nog moet maken keert telkens terug."