Cobra-kunst en hedendaagse kunstenaar Louis la Rooy

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 14:38

Cobra 75: Grenzeloos en vrij in het Cobra Museum, Amstelveen.

Louis la Rooy heeft als uitvoerend glaskunstenaar tal van werken van de Cobra kunstenaars Karel Appel en Corneille in opdracht uitgevoerd in glas-appliqué en fuse techniek.

Zelf is Louis een kunstenaars die, in navolging van de Cobra-kunststijl, in zijn glaskunst, de humor en de vrijheid van afbeeldingen en kleurgebruik gebruikt. Grenzeloos en vrij, zoals ook de Cobra kunstenaars, zoekt Louis de grenzen op in zijn vakgebied. 

Bekijk de werken van Louis bij Alosery Art & Design Gallery hier

COBRA

Op 8 november 1948 is de Cobra-beweging in Parijs opgericht. Kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen waren lid.

De Cobra-groep was van 1948 tot 1951 een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De beweging werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam.

De kunstenaars van Cobra keerden zich vooral tegen elk esthetisch academisme. Kenmerkend is het loslaten van de traditionele afbeeldingen en vormen. Een gezicht kon drie ogen hebben op een kant van het gezicht geplaatst worden. Een vogel groter dan een mens en extreem kleurgebruik. Een tegenwicht van de oorlog.

Vorm, lijn en kleur zijn de uitingen van een puur spontane actie waarbij de kunstenaars niet aarzelden terug te grijpen op de zogenoemde primitieve kunst, kindertekeningen.

Cobra is uitgegroeid tot een kunststijl die tot op heden in de kunst gebruikt wordt.

De 3 primaire kleuren, rood, blauw, geel worden veelvuldig in de Cobra-kunststijl gebruikt en heeft zelfs invloed gehad op meubels, gordijnen, vloerkleden en in de mode.

Veel kunstenaars maken nog steeds gebruik van deze invloeden.

Louis la Rooy heeft als uitvoerend glaskunstenaar tal van werken van de Cobra kunstenaars Karel Appel en Corneille in opdracht uitgevoerd in glas-appliqué en fuse techniek.

Zelf is louis een kunstenaars die, in navolging van de Cobra-kunststijl, in zijn glaskunst de humor, vrijheid van afbeeldingen en kleurgebruik verwerkt. Grenzeloos en vrij, zoals ook de Cobra kunstenaars, zoekt Louis de grenzen op in zijn vakgebied.

Thema’s van deze tijd verwerkt hij op ludieke wijze in zijn kunst; Rising Sealevel, Smoker, Candy Lover en Dutch Cat zijn kunstwerken die je laten kijken, zoeken en ontdekken. Daarna komt altijd de glimlach.

 

Naar de pagina van Louis la Rooy


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.