Over Nissim Men

 

Het concept van nalatenschap, dat verleden, het nu en toekomst verbindt, staat centraal in het oeuvre van Nissim Men.

Over Nissim Men

Beeldend kunstenaar en fotograaf Nissim Men (1960) werd geboren in Tel Aviv.

Hij studeerde fotografie aan de Academie voor Kunst en Design, Bezalel in Jeruzalem en heeft veel over de hele wereld gewerkt en gereisd. Momenteel is hij gevestigd in Amsterdam. Het werk van Nissim Men is in de loop der jaren geëvolueerd van straatfotografie, naar geënsceneerde en digitale fotografie, naar beeldende kunst, digitale fotografie.

 

Digitale beeldende kunstfotografie

De kunstenaar maakt gebruik van mixed media, waar digitale fotografie en verf samenkomen, waar inspiratie en vakmanschap samenkomen, om unieke originele levendige composities te creëren.

Voor zijn Stadsportretten brengt Nissim Men meerdere dimensies van een stad samen in een tweedimensionaal beeld. Het verleden, het nu, de architectuur, de culturele ontwikkelingen en de bezienswaardigheden voegt hij samen tot een portret dat de sfeer van de stad uitdraagt.

Centraal thema: Legacy

Het concept van nalatenschap, dat verleden, het nu en toekomst verbindt, staat centraal in het oeuvre van Nissim Men.

Het leven van een stad in één gedetailleerd portret dat zijn essentie vastlegt: een wandeling langs de indrukwekkende gebouwen, de prominente plaatsen.

"Door middel van archiefonderzoek en het lezen van documentatie bedenk ik welke objecten het karakter van de stad bepalen. Vervolgens wandel ik door de stad en maak veel foto’s. Onderweg stel ik aan mensen vragen en hun doorgaans zeer enthousiaste antwoorden brengen mij weer op het spoor van interessante onderwerpen".

 

"Onlangs reed ik door Amsterdam en in het hart van een rotonde zag ik een nieuw kunstwerk: een bad eendje van drie meter hoog. Dat heb ik gefotografeerd en in de foto gemonteerd. Als ik een aantal dagen wandel en fotografeer, wordt een stad me meer vertrouwd. Ik begin dan met de stad mee te ademen en krijg op die manier contact met de sfeer en eigenheden van stadsdelen die je als oppervlakkige bezoeker ontgaan".

De communicatie met mensen op straat, het enthousiasme van archiefmedewerkers en reacties van inwoners als zij het portret van hun eigen stad zien, maken dit project tot een zeer positieve ervaring. Voor de compositie van de lucht laat hij zich inspireren door Hollandse landschapsschilders. Nissim blijft graag aan zijn projecten schaven en probeert zijn foto’s voortdurend te verbeteren.

 

Formaten en andere informatie

De 'Stadsportretten' zijn gelimiteerde oplages: *Edities zijn gesigneerd, genummerd en gedateerd door de kunstenaar.
*Echtheidscertificaten zijn inbegrepen. 
* Afdrukken zijn beperkt tot 12 exemplaren per stadsportret, * Afbeeldingen worden afgedrukt op hoogwaardig papier op een panoramisch formaat van 125 x 50 cm.
 

Op speciaal verzoek

*Er kunnen verschillende formaten en edities worden gemaakt.
* Prints kunnen worden gemaakt op verschillende materialen; metaal, canvas, aquarelpapier. 

Alle Stadsportretten kunnen worden bijgewerkt om groeiende steden in realtime weer te geven.