Glaskunstenaar Maurice la Rooy

Maurice la Rooy - Glaskunst

"Terwijl het vloeibare materiaal in de gewenste vorm wordt gevormd, is het bijna alsof ik in dialoog ben met het materiaal, ik raak het glas aan en het reageert, zo gaan we door, tot we tot een overeenkomst komen die de geboorte is van het kunstwerk". 

 Lees meer over Maurice in zijn Biografie

BIOGRAFIE MAURICE LA ROOY

Maurice La Rooy (Amsterdam, 1992) studeerde in 2012 af in Grafische Vormgeving aan het Mediacollege Amsterdam. Nadat hij zich realiseerde dat de wereld van computers en Grafische Vormgeving niet het leven was dat hij zich had voorgesteld, begon hij een stage, glasblazen, in de Van Tetterode Glasstudio, toen eigendom van zijn vader, Louis La Rooy (1947).

Hij heeft daar twee jaar in de leer gelopen, waar hij op dit moment de Hot shop Coördinator was. Hij ontmoette verschillende glaskunstenaars in de gemeenschap en het duurde niet lang voordat hij John Moran ontmoette die net een Glasstudio was begonnen in Gent, België. In 2015 ging Maurice regelmatig aan de slag bij Gent Glas en betrokken zich bij het educatieve deel van het atelier.

Sinds 2019 is hij studiocoördinator bij Gent Glas en richt hij zich vooral op de educatieve programma's die Gent Glas te bieden heeft. Veel van zijn werken hebben vaak een somber onderwerp. Maurice zoekt altijd naar onderwerpen die iets zwaars hebben, om echt te resoneren met de emotie die hij voelt, waardoor hij de behoefte heeft om dit binnen zijn eigen werk na te streven.

Het werk dat Maurice maakt is vaak figuratief en altijd op glas gericht, sinds hij opgroeide rond dit medium. Hij heeft veel tijd van zijn jeugd doorgebracht met spelen in de glasstudio van zijn vader, maar pas in zijn twintiger jaren streefde hij naar een professioneel kunstenaarschap.

Zijn werken variëren van gebeeldhouwde glaswerken tot installaties waarin gevonden voorwerpen zijn verwerkt, omdat hij vaak vanuit een idee werkt en de componenten gebruikt die het gevoel geven dat ze het beste bij het idee past. Om deze reden variëren de werken die hij maakt sterk en geniet hij van de ervaring om vanuit een concept te beginnen en vervolgens het werk te zien ontstaan, vooral in een medium zoals glas.

"Als het vloeibare materiaal wordt gevormd tot het gewenste kunstwerk, is het bijna alsof ik in dialoog ben met het materiaal, ik raak het glas aan en het reageert, we gaan zo door totdat we tot een overeenkomst komen die het begin van het kunstwerk is", zegt Maurice. Naarmate hij verder ging met het werken met glas, heeft hij manieren gevonden om afbeeldingen bij zijn werk te betrekken en heeft hij een aparte stijl gecreëerd waarmee hij zijn grafische elementen op zijn werken kan toepassen.

Momolarooy