Henrie VogelNaar de Collectie

 
Henrie, heeft zijn kunstvakopleiding in Utrecht en Kampen gevolgd. In 1983 studeerde hij af en is sindsdien werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar te Kampen.  
Afbeelding invoegen
 Henrie Vogel 

In de eerste jaren als schilder, was het vooral het landschap dat hem boeide.
Het samenspel van wind, lucht, water en planten waren een uitgangspunt van inspiratie om gevoel van licht, kleur, verftoets en structuur te ontwikkelen.
 
Er kwam ruimte voor associaties symbolen voor leven, groei en ontwikkeling. Nieuw hierin was dat Henrie voorstellingen toeliet. Er verschenen vissen, vogels, hoofden, ogen, kaarsen, en allerlei half herkenbare figuren. Het verhalende element bleef ondergeschikt. In deze jaren ontwikkelt geleidelijk aan zijn beeldtaal. Zo toont zijn werk een serie doeken met citaten als uitgangspunt. Door ze weg te schilderen ontstaat er een nieuwe wereld. Iets wordt opnieuw niets om vervolgens weer iets nieuws te worden. 
Afbeelding invoegen
 
 "Licht gezicht."
80 x 80 cm.   Olieverf op doek
 

Er ontstonden schilderijen waarin, door de sobere en systematische opbouw, een verstilde sfeer opgeroepen werd. De ontdekking van het 'licht' als levensbron luidde een nieuwe periode in. Luisterend naar de liturgische muziek van componisten als Bruckner, Fauré, Duruflé, Messiaen, Britten en Kodaly, maakte hij de overstap naar muziek als inspiratiebron. Het resulteerde in een reeks uitbeeldingen van Requiems. Omstreeks 2000 verliet hij het spoor van de muziek.

 Afbeelding invoegen
 "Oever"   140 x 100 cm  Olieverf op doek