Marleen Felius - Giclée

Mogelijkheden en levertijd:

  • Het is mogelijk in de Gallery een lijst keuze te maken, u bestelt dus zonder lijst. 
  • Indien het werk in de galerie aanwezig is kan deze direct uitgeleverd worden.
  • De werken op bestelling hebben een levertijd van maximaal 2 weken.

Marleen Felius

Marleen Felius werd geboren in 1948 in Hillegersberg (Rotterdam). Als kleuter was Marleen al gefascineerd door de dieren op de boerderij in haar omgeving. In de periode 1965-'70 werd zij opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam.
Sinds 1968 is het rund het exclusieve thema van haar schilderijen. Haar eindexamenwerk aan de academie bestond uit schilderijen met rundvee. Het onderwerp was destijds zeer ongebruikelijk. Door veel mensen werd er lacherig over gedaan, maar voor dit werk ontving zij de Drempelprijs voor schilderkunst 1970. 
Het vrije werk bestaat uit schilderijen in acryl en olieverf. Bij de schilderijen van Marleen Felius gaat het nooit om zo maar een koe, kalf, vaars of stier. De karakteristieke kenmerken van het dier staan centraal. 
In opdracht van veehouders en instanties in Nederland en Brazilië portretteert Marleen belangrijke koeien en stieren. Van o.a. "Sunny Boy" en "Lord Lily" vervaardigde zij levensgrote portretten. Ook de tien kampioenskoeien die tijdens de tweejaarlijkse Nederlandse Rundvee Manifestatie worden gekozen worden door Marleen geportretteerd en als prijzen aan de fokker uitgereikt. Naast het schilderen van runderen werkt Marleen Felius aan het documenteren van de vele verschillende rundveerassen die op de wereld voorkomen. De documentatie werd aangelegd en wordt onderhouden door voortdurende literatuurstudie, correspondentie en studiereizen. De belangrijkste reizen waren die door Noord-Amerika en meerdere malen naar Brazilië, waar zij als cowgirl op diverse ranches werkte; naar Pakistan, Egypte, Tsjaad, Niger, Mali, Tanzania, Madagaskar en Nieuw-Zeeland. De documentatie was de basis voor de uitgave "Cattle breeds - an Encyclopedia". De Nederlandse uitgave met de titel "Rundvee - rassen van de wereld" werd tegelijkertijd gepubliceerd. Deze publicatie, waarin Marleen Felius zo'n 1.000 rassen heeft beschreven en afgebeeld in een door haar ontwikkelde systematiek, is inmiddels als standaardwerk erkend. Het 800 pagina's tellende boek werd in 1995 aangeboden in de Kunsthal in Rotterdam, waar ook de 1.500 aquarellen, waarvan een groot deel in de publicatie is opgenomen, een conceptuele presentatie vormden.