Afbeelding invoegen 
 Lia Koster, (1958 Delft) 
 
 
Aan de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht koos ze de specialisaties ruimtelijke technieken en omgevingsvormen. Na een vervolgopleiding bij een glazenier voor glas in lood zag ze de schoonheid en mogelijkheden van het glas in. In het begin van haar loopbaan als kunstenaar maakte ze vooral gebruik van glas in lood binnen een plat vlak.

Afbeelding invoegen

 
Zo maakte ze, naast tal van andere opdrachten, een glazen plafond van 140 m² voor in de eetzaal van het cruiseschip MS Amsterdam van de Holland Amerikalijn. 
 
Geblazen glas
 
De rijke vormentaal, die te vinden is in planten, bloemen en fruit ondergaan een metamorfose in haar werk. Heldere kleuren en geheel nieuwe vormen die niet zelden sensueel of erotisch te noemen zijn en waar vaak een humoristisch aspect niet ontbreekt. 
De natuur laat zich niet imiteren, maar is desondanks een onuitputtelijke inspiratiebron voor Lia Koster. 
Tijdens het blazen ontstaat een spel met krommingen, vlakke en bolle vormen. De uiteindelijke verschijningsvorm van de objecten wordt bepaald door de combinatie van vormen en kleur die nauwgezet op elkaar worden afgestemd, zodat ze elkaar wederzijds versterken.


"Sea Treasure"
 

 
Glas in Staal
 
Haar huidige ruimtelijk werk bestaat uit monumentale buitenbeelden van glas in staal, en bijzonder fraaie staande en wandobjecten voor binnenshuis. 
 

 
 
 

 
 
 
Het begint met een schets voor een evenwichtig ontwerp, een ontwerp dat ook daadwerkelijk kan staan zonder om te vallen. Als basis last ze een metalen frame, waarin de stukken glas, die zijn samengesmolten en gevormd worden vastgezet.
Ook hier is de natuur haar bron van inspiratie en zijn er vormen van planten te herkennen.

Haar werken verwijzen enerzijds naar de herkomst van de objecten, de welhaast oneindige vormenrijkdom van de natuur, anderzijds maakt de toeschouwer zijn eigen keuze.