Louis la Rooy,"Mijn theorie is, dat je als kunstenaar soms geluk hebt, alsof je de hand van onze Lieve-Heer even hebt vastgehouden."
Louis la Rooy is een internationaal bekende glaskunstenaar met tal van projecten op zijn naam in binnen en buitenland. In de gangbare glaswereld is hij een uitgesproken vreemdganger en gebruikt regelmatig alle mogelijke glastechnieken door elkaar.
Louis la Rooy (1947), heeft gestudeerd aan de Rietveld en aan de Rijksacademie te Amsterdam.
In de Verenigde Staten heeft hij bij de Willet Stained Glass Compagnie les gegeven in het glas appliqueren en heeft deze techniek daar onder de aandacht gebracht.
Gerenommeerde kunstenaars
In 1968 keerde hij terug naar Nederland waar hij sindsdien veel kunstwerken heeft uitgevoerd voor architecten en kunstenaars waaronder Corneille, Appel en Wolkers. In 1981 voerde hij een groot glas-appliqué uit naar ontwerp van Rufino Tammayo, waarvoor hij bijna een jaar in Mexico doorbracht.
Talrijke architecten gebruikten deze nieuwe vorm van glaskunst in hun gebouwen in die tijd, en trok daarbij gerenommeerde kunstenaars aan zoals Karel Appel (1921-2006), Corneille (1922-2010), Jef Diederen (1920-2009), Marte Röling (1939), Antonio Saura (1930-1998), Jan Wolkers (1925-2007) en vele anderen. Dus toen Louis in het atelier ging werken, was een van zijn taken het realiseren van de ontwerpen van deze kunstenaars. Hij gebruikte steeds vaker een combinatie van technieken zoals snijden, smelten, etsen en zandstralen, waarbij de resulterende stukken vervolgens aan een helder, standaard venster werden gebonden.
Vakmanschap en grenzen verleggen
Louis la Rooy maakt voor zijn eigen vrije werk gebruik van zijn enorme kennis en vakmanschap welke duidelijk is terug te vinden in de uitvoering van de soms zeer ingewikkelde toegepaste techniek. Louis is een kunstenaar die, in navolging van de Cobrakunstenaars, in zijn glaskunst, de humor en de vrijheid van afbeelding en kleurgebruik gebruikt, grenzeloos en vrij. Zoals ook de Cobra kunstenaars, zoekt Louis de grenzen op in zijn vakgebied. Hij probeert hiermee telkens weer een grens te verleggen voor zijn nooit aflatende inspiratie. Om zo tot een ultieme uitdrukking te komen van zijn ontwerp.
Goed uitgeruste studio
Ondanks dat het team hun werk serieus neemt, hebben ze ook veel plezier tijdens het realisatieproces en kan de expertise van het team soms tot op zekere hoogte het eindresultaat beïnvloeden en is Louis zich acuut bewust van het feit dat zijn collega's ook een belangrijke bijdrage leveren.
Sterk van geest is zijn gebruik van vorm en kleur, maar hij kan goed overweg met zijn collega's en accepteert hij hun advies.
Hoewel het Louis' handtekening is die uiteindelijk op de stukken staat.
Professioneel werken met glas zou bijna onmogelijk zijn zonder een goed uitgeruste studio met een uitgebreid scala aan soorten en kleuren glas, verschillende afdelingen voor, ovens, snij- en zandstralen en een eigen metaalbewerkingsafdeling, samen met een brede selectie gereedschappen.
Zand, krijt en frisdrank
Louis maakt zelf gebruik van de expertise van andere mensen zoals glasblazers en snijders, en daar is niets mis mee. Werken met collega's is vaak inspirerend en hun advies kan verhelderend zijn. Louis La Rooy zegt weinig over de inhoud van zijn werk. Als gevolg van zijn eerdere werk als decorateur bevatten zijn projecten nog steeds decoratieve elementen die redelijk moeiteloos voor hem te realiseren zijn.
Zijn werk is vaak uitbundig, feestelijk, kan een beetje "overdreven" zijn, is vaak humoristisch en soms zelfs een beetje cartoonesk. Dit gezegd hebbende, zou hij teleurgesteld zijn als zijn werk als oppervlakkig werd beschouwd, hoewel hij toegeeft dat dit iets is dat "alleen de waarnemer kan beoordelen.". Na meer dan 45 jaar werken met dit prachtige product dat zand, krijt en frisdrank combineert, vindt hij glas nog steeds een fascinerend materiaal waarmee je de meest vreselijke kitsch kan produceren, maar ook absolute schatten. Louis' theorie is dat je als kunstenaar soms geluk hebt, alsof je de hand van onze lieve Heer even hebt vastgehouden.