Germano Padoan

Naar de collectie 

 Afbeelding invoegen

Op 8-jarige leeftijd (1941) begon Germano Padoan (1933) bij zijn grootvader op het eiland Murano met glasblazen.
Later bij zijn vader. Die stuurde hem als leerling naar alle bekende en befaamde glaskunstenaars om zich verder te bekwamen in echt alle verschillende glastechnieken. O.a. Venini, Ermano Nason (is Germanoís neef), Barbini e.a. In de zestiger jaren begon zich in VenetiŽ een kentering te voltrekken, die de oorspronkelijke techniek geweld aandeed.
Zo begonnen "kristalhuizenĒ steeds meer glas te importeren uit RoemeniŽ, Marokko en andere landen. Deze werden (en worden) verkocht als een origineel Murano-produkt.

Dit was mede voor Germano het moment om zijn heil ergens anders te gaan zoeken. Na enige tijd in Frankrijk te hebben gewoond vertrok hij naar Zweden en startte daar, eerst voor zichzelf een glasstudio en in 1964 werd hij mede-eigenaar van Gršnna Glasbruk AB. Gršnna Glasbruk is opgericht in 1821 en vervaardigd uitsluitend werken in kristal. 
 Afbeelding invoegen

Door de Murano technieken te koppelen aan het traditionele Scandinavische design, bracht hij tot op de dag van vandaag een geheel eigen design tot leven. Naast het produceren van zijn kunstwerken, is hij ook leermeester. Hij leidt diverse jonge glasblazers op, die de geleerde technieken en vooral het efficiŽnt werken met glas, weer aan een volgende generatie doorgeven. Zijn temperament, snelheid en werklust kent geen grenzen brengt vele leerlingen tot wanhoop! Hij leidt Italiaanse glasblazers op, daar deze oorspronkelijke werkwijze niet meer in ItaliŽ kunnen leren.
 
Tegenwoordig vervaardigd hij meer dan 175 verschillende objecten, van eenvoudig tot zeer gecompliceerde kunstwerken. Zijn specialiteit is het werken met goud en zilver. Elk model wordt met de hand (en mond) vervaardigd en is uniek. Er wordt uitsluitend volgens de traditionele technieken gewerkt. Bij een temperatuur van 1380 įC. wordt elk model geblazen en/of gevormd, gelijktijdig worden kleuren, goud en/of zilver aan het ontwerp toegevoegd.
 
   Afbeelding invoegen
 
 
 Afbeelding invoegen