Veilig betalen via IDEAL

Glaskunstenaar Lida Dijkstra

Lida Dijkstra - Glaskunst

Glazen steden, bloemenvelden en abstracte wandobjecten. De vrolijke en heldere kleuren van het glas lenen zich uitstekend voor de kunstwerken die zij maakt.

Lida maakt haar objecten in de glasfusing techniek. 

De glasobjecten van Lida zijn bijzonder van vorm en hebben prachtige kleurschakeringen, ze maakt veel gebruik van Bulls Eye glas.  De vrolijke kleuren van het heldere glas lenen zich uitstekend voor de objecten die zij maakt; glazen steden, bloemenvelden en abstracte objecten.

Het werk kan aan de muur hangen met speciale afstandssteunen, maar kan ook op een standaard geplaatst worden waardoor het in de ruimte kan staan.

Een enkele keer maakt ze ter afwisseling schalen en tableaus, maar haar voorkeur gaat uit naar wandobjecten en staande objecten.

In haar atelier staat een enorme glasoven, waar zij grote werken in kan maken. (2 x 1 meter).

Hier ontwerpt en vervaardigt zij haar glasobjecten, al dan niet in opdracht.

    Werkwijze

    Er wordt een ontwerp gemaakt van verschillende stukken op maat gesneden glas. Dit wordt gedaan met een speciale glassnijder of diamantzaag. Dit hele ontwerp wordt in de glasoven aan elkaar versmolten.(fusen)  De oven wordt ingesteld met een stookcurve via een computer. Afhankelijk van de grootte, dikte, kleuren en gewenste eindresultaat wordt een zo ideaal mogelijke stookcurve gemaakt. Bij ieder object is dit anders dus.

    Belangrijk is ook dat het juiste glas gebruikt wordt met het juiste uitzettingscoëfficiënt. Lida werkt voornamelijk met Bullseye omdat ze dit het mooiste glas vindt. Het heeft een ongeëvenaarde kwaliteit. Ze werkt met 2 en 3 mm glas in verschillende lagen over elkaar heen. Het gehele traject in de oven duurt 2 dagen of langer. Het afkoelen is minstens zo belangrijk als het opstoken van de temperatuur.

    Soms wordt het glasobject nog een 2e keer gestookt, bijvoorbeeld om het te buigen in een mal. (slumpen)