Veilig betalen via IDEAL

Fons Uytdehaag - Glaskunst

"Gesmolten glas: heet, gevaarlijk, dansend. Telkens weer de uitdaging aangaan, deze dans te fixeren tot de gewenste geblazen vorm."

Ocean

€ 645,00

Ocean

€ 645,00

 

Kunstenaar: Fons Uytdehaag.

Techniek: Geblazen en gegoten glas met metaalgaas.

Formaat: Hoog 26 x Breed 24 cm.

Unicum.

Two forms

€ 800,00

Two forms

€ 800,00

Kunstenaar: Fons Uytdehaag.

Techniek: Geblazen en gegoten glas.

Formaat : Hoog 32 x Breed 34 cm.

Unicum.

Cnidarians 1

€ 750,00

Cnidarians 1

€ 750,00

 

Kunstenaar: Fons Uytdehaag

Techniek: Geblazen glas met metaalgaas

Formaat: 35 x 18 cm

Unicum

Cnidarians 7

€ 750,00

Cnidarians 7

€ 750,00

Kunstenaar: Fons Uytdehaag

Techniek: Geblazen glas met metaaldraad

Formaat: 39 x 16 cm

Cnidarians 8

€ 750,00

Cnidarians 8

€ 750,00

Kunstenaar: Fons Uytdehaag

Techniek: Geblazen glas met metaaldraad

Formaat: 37 x 16 cm

Unicum

BIOGRAFIE FONS UYTDEHAAG

Fons Uytdehaag (Roosendaal 1946) ziet glaskunst als een medium om ideeën en ervaringen te onderzoeken, grenzen te verleggen, en een dialoog met zich zelf en anderen aan te gaan.

Voor de creatie van zijn objecten vindt hij de inspiratie vooral in de vormenrijkdom van de natuur , in wetenschap en reizen. Fons is een autodidact. Hij is met glaskunst begonnen in 2012, na afronding van een loopbaan als viroloog. De keuze voor glas als medium voor expressie was een toevallige. Na een cursus glasfusie bij Sascha Hacska, een workshop kilncasting bij Effie Halkidis en workshops glasblazen bij meester glasblazer Gert Bullée in Amsterdam en Leerdam was hij gelijk verslaafd.

"Na een lange zoektocht naar wat mij nu werkelijk boeit in werken met glas, ben ik eindelijk thuis, terug bij af, de eerste objecten die ik maakte: de vogelnesten ‘Satao Elerai’ geblazen in frames van koperdraad. Ik ben vooral geboeid door het maak proces zelf, het dansen met glas, de interacties tussen heet glas, metalen en andere materialen te sturen. ”Vaak leidt dit tot grillige organische vormen en verassende chemische reacties vooral in Fons’ recentere werken waarin hij metaal gazen gebruikt.
Kenmerkend is het gebruik van metalen als koper, messing en metaalgaas tijdens het glasblaas proces waardoor fascinerende structuren en soms door chemische reactie onverwachte kleuren ontstaan. De metalen in zijn objecten zijn dan ook niet louter vormgevend element; zij zijn gelijkwaardige partners van het glas en even belangrijk voor het uiteindelijke esthetische resultaat.
Hij maakt geen illustratief werk maar probeert toch een verhaal te vertellen met zijn objecten. Zodra het werk de studio verlaat is het voor de toeschouwer, die er hopelijk de ziel in herkent, die hij geprobeerd heeft erin te leggen.