Veilig betalen via IDEAL

De Verenigde Naties hebben 2022 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Glas.

 

Wereldwijd gebruikt bijna iedereen dit materiaal dagelijks. Maar, daar zijn we ons lang niet altijd van bewust.

Het is om die reden dat de Verenigde Naties het jaar 2022 heeft uitgeroepen tot het Jaar van het Glas (International Year of Glass).

De Verenigde Naties kennen glas een essentiële waarde toe: “Glas heeft de mensheid eeuwenlang vergezeld en het leven van miljoenen mensen verrijkt als een van de belangrijkste, meest veelzijdige en transformerende materialen van de geschiedenis. Glas ondersteunt veel vitale technologieën en faciliteert duurzaamheid.’’

Het Jaar van het Glas is in februari officieel van start gegaan in Genève. Vervolgens vinden er gedurende het jaar wereldwijd talloze activiteiten plaats waaronder congressen, seminars, (industriële) beurzen, glascursussen en tentoonstellingen.

 

U weet dat we een voorliefde voor glaskunst hebben en dit binnen de gallery uitstralen met tal van glaskunstwerken in verschillende technieken.

 

De liefde voor glas bestaat bij veel mensen maar hoe staat het momenteel met het beroep glasblazer of glasslijper?

 

Het is een uitstervend ras

Ze zijn er gelukkig nog, de meesterglasblazers en glasslijpers maar het is een uitstervend ras. Gemiddeld doet een glasblazer er 8 jaar over om meesterglasblazer te worden.

Het Ambacht staat onder druk

Om de pracht van glas en het ambacht extra onder de aandacht te brengen, besteden we de komende periode aandacht aan een van de glas-technieken. 

1. Video Glasblaas techniek 

David Beliën, Glassblowing

Glasblazen aan de oven is een methode waarbij met een stalen pijp vloeibaar glas van ongeveer 1130 graden uit een pot gehaald wordt, het zogenoemde keien. Door de pijp telkens rond te draaien en te vormen met een natte houten vorm (de klots) wordt het glas op de pijp gecentreerd. Door de pijp wordt lucht ingeblazen waardoor het object groeit. Door telkens meer glas te keien wordt de massa vergroot en kan de bel verder worden uitgeblazen. Met een natte krant kan, al rollend  de vorm van het object met de hand worden aangebracht. Met een zogenoemde benenschaar wordt vervolgens een kerf vlak achter de pijp in de vorm gemaakt. 

Op dit punt moet de vorm later van de pijp breken. Als de vorm klaar is wordt door een assistent met een klein stukje heet glas een stalen staf (pontil) tegen de bodem gekleefd. De glasblazer koelt de kerf met wat water zodat plaatselijk kleine scheurtjes ontstaan. Met een tik breekt de vorm ter plaats van de kerf, zodat hij alleen nog wordt gedragen door de pontil. Dit heet overnemen van het stuk. Waar het stuk aan de pijp zat is nu een gat. Door inwarmen in een oven op 1200 graden wordt het materiaal weer zacht en kan de opening worden afgewerkt. Als het model klaar is wordt het van de pontil afgetikt en gaat het in de koeloven. Hierin wordt doorgaans in 24 uur beginnend bij 510 graden het glas langzaam gekoeld zodat het materiaal spanningsvrij is en niet meer spontaan kapot kan springen. Het breukvlak van de pontil wordt later weggeslepen en wordt het standvlak van het object.